- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

Світла і темна сторона ОСН

Певно ви теж задавались питанням - як же так сталося, що вже 25-ть років ми маємо гарну Конституцію, 15-ть років в Україні діє Закон «Про органи самоорганізації населення», а Територіальна громада й досі не сформована?

 
Як наслідок - народ не вступив у власність і державні ресурси розкрадаються Неконституційним адміністративним апаратом, що лишився нам у спадок ще від СРСР.
Відповідь на це, на мій погляд дуже важливе питання, я спробую дати у цій статті, а для наглядності приведу конкретні приклади з історії типового для мегаполіса багатоповерхового будинку, що знаходиться за адресою м.Дніпро, пр. Героїв 35.
Сподіваюсь не всі ще забули, що історія «самоорганізації населення» почалася десь на початку/всередині 2000-х років? Тоді було найбільше створено ОСН переважно у вигляді Будинкових комітетів. Я не знаю, хто особисто стояв за цією вседержавною хвилею, але було зрозуміло, що нашому меру такі маневри якийсь час подобались.
Ну той що? Певно зауважите ви – створювали ОСНи і добре!
Погоджуюся – добре, але хочу звернути увагу, що саме в той час відбулася…
чи підміна змісту зі сторони влади, чи всеохоплююче невігластво затьмарило очі громадянам… не знаю, але можу констатувати факт того, що ОСН не пішли далі контролювання послуг комунальних компаній і випрошування подачок у різного роду політичних кандидатів.
Так трапилося і в вищезгаданому будинку, де у 2006 році, пенсіонери десь почули, що створивши «Дамавой камітєт» можна задарма отримати лічильник на опалення… а далі почалося найцікавіше!
На голову ОСН обирали будь кого, аби погодився, далі з численними порушеннями зареєстрували (в ті часи якість організації ОСН нікого не цікавила, треба було лише вірно заповнити бланки) «Будинковий комітет» на 4-ри під’їзди з 11-ти… і на цьому діяльність ОСН завершилася.
Лічильник все ж встановили, правда за кошти співвласників будинку, а далі не спромоглися навіть оформити його на баланс постачальника тепла. Отакі от «представницькі органи влади» в нас у більшості.
Не важко здогадатися, що ніяких перспектив у таких ОСНів і не було, так як і в конкретному будинку, де у 2010 році голова «Будинкового комітету» Кіценко С.М. почав вимагати у співвласників гроші за зберігання документів і реєстрацію ОСН. Тоді пенсіонери вирішили обрати головою людину, яка взагалі не розуміла навіть абревіатури ОСН, нічого і ніде не зареєструвала і не організовувала, але вже шість років дурить людей, що він начебто голова ОСН, а його фанклуб з декількох пенсіонерок – його замісники, чи члени комітету. Для історії напишу, що звуть його Біляковський Толік.
Особисто поспілкувавшись з самозванцями називаючими себе «Будинковим комітетом» з’ясувалося, що ніхто з них в очі ніколи не бачив Закону «Про ОСН» і ніколи не чув про рішення районної ради «Про проведення конференцій», а що знають ці «громадські діячі» про Територіальні громади, ви вже напевно здогадалися?
Зважте, за 10-ть років існування тз «Будинкового комітету» жодного разу не проведено загальних зборів, не організовано консолідуючої команди хоча б на рівні контролю за якістю комунальних послуг… звісно такі ОСН не можуть консолідувати людей (а як ми знаємо це фактично основна функція ОСН – консолідація та інформування громадян для подальшого створення ініціативних груп, а потім громад мікрорайонів та районів) бо невігласи можуть зацікавити лише таких же пасивних і не бажаючих нічого знати. А свідомі і освічені особистості намагаються уникати такої публіки. 
Тому в наших будинках розбрат і не порозуміння і нажаль такі ОСН не можуть бути навіть надією на формування Територіальної громади.
Підсумуємо:
1. Зараз більшість ОСН – нелегітимні.
2. Люди, що називають себе «членами будинкового комітету» частіше за все не розуміють, що таке ОСН і для чого він потрібен.
3. Як наслідок, втрачена довіра громадян до самої ідеї ОСН.
4. За таких обставин не можлива консолідація громадян для подальшого формування первинних суб’єктів місцевого господарювання.
Виникає дорече питання – а що робити далі?
А далі без власної просвіти ніяк!
Бо далі буде гірше, йолопи навіть не читаючи Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» підуть по вже відомим граблям, як колись оформляли псевдоБудинкові комітети, тепер почнуть організовувати псевдоОСББ, для злягання з різного роду ООО «Управляюча компанія» навіть не читаючи договорів, які їм підсовують приватні структури.
На загальних зборах невігласів, що вже намилились влізти у подібну петлю з приманкою у вигляді ОСББ + ООО «Управляюча компанія» я колись задав одне лише питання – хто з ініціаторів ганебного злягання, або взагалі з присутніх, розуміє різницю між ОСН і ОСББ? 
Жодного розуміючого, серед присутніх не виявилось! Які будуть перспективи такого хазяйнування невігласів у правлінні ОСББ – певно всім зрозуміло?
Я навмисно публікую такі подробиці, аби з реальних прикладів довести, що тотальне невігластво і пасивність громадян – провокує шахрайство і розкрадання наших власних коштів і спільного державного майна.
Тож вчіться вчитися!
Почитайте інформаційні ресурси освічених у даних питаннях громадян, наприклад:
http://grajdanskoedeistvie.blogspot.com/
http://tergromada.blogspot.com/
Та хоча б двійко профільних законів:
http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2625-14
http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/417-19
А далі, незалежно від форми управління багатоквартирним будинком – створювати легітимні Органи Самоорганізації Населення, в керівництво якими потрібно обирати освічених, ініціативних і патріотично налаштованих громадян України.
Такі ОСН і будуть структурними одиницями, об’єднання котрих започаткує Територіальну громаду в нашому місті.
пс
І ніколи не сприймайте серйозно «фізліцо» котре лізе в ОСН, чи у владу, але не в змозі пояснити, що таке ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА і як її створити в Україні.


Віталій Суворов    

ДМГО «ГРОМАДЯНСЬКА ДІЯ»



Матеріали по темі:

·                     ОСББ чи ОСН? Порівняння функцій та можливостей

·                     Органи самоорганізації населення

·                     Реєстр співвласників багатоквартирного будинку

·                     До призначення управителів багатоквартирних будинків, у яких співвласники не визначилися із формою управління, будинки обслуговуватимуть попередні виконавці

·                     Дискриминация по имущественному признаку?

·                     Закон о создании ОСМД нарушает 11 статей Конституции - эксперт

·                     Украина на пороге грандиозной квартирной аферы: С 1 июля вводится налог на недвижимость

·                     Реформа ЖКХ для людей. Какой она должна быть. Часть 1.

·                     Реформа ЖКХ для людей. Какой она должна быть. Часть 2. Начинаем контролировать работу ЖЭКа.

·                     Реформа ЖКХ для людей. Какой она должна быть. Часть 3. Быть или не быть травой, вот в чём вопрос.

·                     ВЕЛИКИЙ ЛОХОТРОН НА МЕЖІ ТИСЯЧОЛІТЬ

·                     Як і хто має внести запис до трудової книжки голови правління ОСББ

·                     Чи можуть мешканці будинку, які не приватизували квартиру, голосувати на зборах ОСББ?

·                     У будинку створено ОСББ: що з пільгами та субсидіями

·                     Чи зобов’язане ОСББ відповідати за борги окремих співвласників перед управителем або ЖЕКом

·                     Шукаємо реальних власників «приватизованих» квартир

·                     Парламент вніс зміни до Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

·                     Дострокове розірвання договору із визначеним виконавчим органом місцевої ради управителем

·                     Зворотня сторона ОСББізації та ціни на газ

·                     Я — член локальной громады

·                     ПЕРЕХІД ДО ОСББ ЗАМІСТЬ ЖКГ ПРИЗВЕДЕ ДО ТРАГЕДІЇ ДЛЯ МІЛЬЙОНІВ УКРАЇНЦІВ

·                     КТО БУДЕТ УПРАВЛЯТЬ НАШИМИ ДОМАМИ С 1 ИЮЛЯ? ОСМД ИЛИ?

·                     Хотите ОСМД? Тогда, готовьтесь к войне с монополистами

·                     В чому різниця між будинковим комітетом (ОСН) і об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)?

·                     Як будинковий комітет може контролювати роботу підприємства з обслуговування житла?

·                     Висновки щодо Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

·                     Як позначиться на правах власників квартир дія закону «Про ОСББ» (порівняльна таблиця)

·                     Правовий статус будинкового комітету (ОСНу)

·                     Навіщо нам потрібен будинковий комітет (ОСН)?

·                     Возможно ли создание объединение совладельцев многоквартирного дома (ОСМД) без потери права собственности на собственную квартиру?

·                     Создай ОСМД – отдай олигархам свое жилье!

·                     ОСМД или ОСН? Сравнение функций и возможностей (формат листовки на русском)

·                     Комунальна безвихідь. Новий закон про ОСББ вішає на мешканців всі проблеми

·                     ОСББ чи ОСН? Порівняння функцій та можливостей (формат листівки українською)

·                     СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТЬ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     Поняття органу самоорганізації населення

·                     Що таке ОСН та які його права?

·                     Будинковий комітет, як орган самоорганізації населення

·                     ЗМІНИТИ СИСТЕМУ, А НЕ СТВОРЮВАТИ ФЕЙКОВІ ОСББ…

·                     Як створити ОСН?

·                     ОСББ или ЖЭК. Что лучше? Собственник умер. Да здравствует собственник! Выбираем из двух зол меньшее

·                     ОСББ или ЖЭК. Что лучше? ОСББ, нас спасет ОСББ?

·                     ОСББ или ЖЭК. ЖЭК! Только ЖЭК территориальной громады!

·                     Что будет, если вам не повезет с управляющим ОСМД? (видео)

·                     Мережа влади: Обережно! ОСББ (відео)

·                     ОСББ, управителі? НІ! Комунальні підприємтва в громади!

·                     Знову про ОСББ листівка для сусідів

·                     ОСББ? Ні, я не фінансую ГЕНОЦИД!

·                     Повноваження органів самоорганізації населення

·                     Методичні рекомендації порядку створення та здійснення легалізації органів самоорганізації населення

·                     Захищати будинок починаємо з під’їздів

·                     Про капітальні ремонти житлового фонду за кошти місцевих бюджетів

·                     З 1 липня вступає в дію Закон про управління багатоквартирним будинком

·                     ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ ТА ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНУ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ОСНОВА ОРГАНУ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     ПОВНОВАЖЕННЯ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ПУТЕМ ТЕРРИТОРИАЛЬНОЙ САМООРГАНИЗАЦИИ

·                     Как простые украинцы могут контролировать любые незаконные решения КП и органов местного самоуправления через ОСНы

·                     Порядок создания ОСН (описание процедуры и образцы бланков)

·                     Органи самоорганізації населення

·                     КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ТА ПІДТРИМКИ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ, ОБ’ЄДНАНЬ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ ТА ЖИТЛОВИХ КООПЕРАТИВІВ (документ)

·                     Створення ОСББ: крок за кроком до реєстрації юридичної особи

·                     Органи самоорганізації населення (ОСН) в системі місцевого самоврядування

·                     7 причин, чому варто створити у нашому будинку ОСББ

·                     ДОКТРИНА НАРОДОВЛАДДЯ (проект)

·                     Що буде з мешканцями будинків, що не створили ОСББ

·                     Як створити ОСББ? (відео)

·                     Як ОСББ утримує будинок? (відео)

·                     Методичний посібник зі створення та діяльності ОСББ

·                     МУНІЦИПАЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

·                     Многоквартирный дом принадлежит всем собственникам квартир

·                     СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТЬ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ (ОСН)

·                     10 возможностей, полезных для каждого - о применении закона "О доступе к публичной информации"

·                     ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ БУДИНОК — ЯК ЗАОЩАДЖУВАТИ

·                     Семінар Олексія Тихонова - Створення ОСББ частина 1 – 4 (відео)

·                     Види територіальних громад

·                     БАГАТОКВАРТИРНИЙ БУДИНОК — ЩО КОМУ НАЛЕЖИТЬ

·                     Що таке ОСББ?


·                     БАГАТОКВАРТИРНИЙ БУДИНОК: ЩО КОМУ НАЛЕЖИТЬ

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ