- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 8 травня 2015 р.

БАГАТОКВАРТИРНИЙ БУДИНОК — ЩО КОМУ НАЛЕЖИТЬ

Як свідчать «польові дослідження», переважна більшість мешканців багатоповерхівок в Україні не знають, кому належать їхні будинки. На питання: «Кому належить ваша квартира?» відповідь буде однозначна: «Мені». А от на питання: «А кому належить весь ваш будинок?» відповідають хто як: «державі», «місту», «ЖЕКу» тощо.

Насправді, згідно законодавству наші будинки належать нам! Кожна багатоповерхівка є спільним майном усіх власників квартир у ній. І ніхто замість нас не буде піклуватися про НАШ будинок.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного Кодексу України, власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку «належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку».
Отже, що ж належить квартировласникам у багатоповерхівці на праві спільної власності?
01 Дах
02 Технічні приміщення під дахом
03 Ліфт (шахта і механізми)
04 Сміттєпровід
Мешканці можуть відмовитися від сміттєпровода і укласти угоду з компанією-збирачем сміття, яка встановить біля будинку контейнери для відходів.
05 Сходи і сходові майданчики
06 Зовнішня стіна і несучі стіни
Окремий власник може декорувати ці стіни зсередини, але не має права їх знищувати.
07 Нежитлові приміщення
Парадне, місце вахтера тощо — належать усім спільно. Об’єднання співвласників будинку (ОСББ) може здавати частину цих приміщень в оренду на користь усіх мешканців.
08 Магістральні комунікації
Труби по стояках (газ, вода, опалення, каналізація), насоси, котли, електропроводка, трансформатори — всі комунікації, які обслуговують більше однієї квартири, є спільною власністю
всіх мешканців будинку.
09 Підвал і фундамент
10 Прибудинкова територія
На ній розташовані клумби, дитячі майданчики, парковки, смітники тощо.
За законом, ОСББ може отримати цю територію у власність або користування. Однак на практиці в окремих містах з цим виникають труднощі. Адже для того, щоб реалізувати право громадян на отримання прибудинкової території у власність/користування, повинен існувати Порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій.

Раніше, коли такий Порядок існував, прибудинкову територію можна було виділити в натурі та позначити її межі. Відповідний нормативний акт, що визначав Порядок, діяв на території всієї України. Але у 2005 році його було скасовано.
Тепер, аби ОСББ мали можливість отримувати прибудинкову територію у власність/користування, відповідні рішення повинна приймати місцева влада.
Там, де Порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій ухвалено місцевою радою, об’єднання громадян-співвласників можуть отримати правовстановчі документи на земельну ділянку — прибудинкову територію. Там, де через корупцію або недбальство місцевої влади рішення не прийнято, — оформити документи на прибудинкову територію практично неможливо.

Потрібно проводити реформи і приймати відповідні рішення, аби створити умови для ефективного управління спільною неподільною власністю.



Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ