- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 5 квітня 2016 р.

7 причин, чому варто створити у нашому будинку ОСББ

Отже, про переваги створення та діяльності ОСББ:

Перевага № 1. Зменшення квартплати за рахунок:
— відсутності податків на прибуток (до 30% від прибутку), на додану вартість (20%), адже ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання;
— відсутності прибутку ЖЕКу (10-50%);


— надходження додаткових коштів від здачі в оренду службових квартир, що побудовані на кошти власників;
— надходження додаткових коштів від здачі в оренду об’єктів, що перебувають у спільній власності (господарських та нежитлових приміщень, прибудинкових територій, тощо);
— надходження додаткових коштів від розміщення реклами в ліфтах, за використання шахт провайдерами телекомунікаційних послуг, і. т. д.;

Важливо: Усі належні пільги та субсидії по сплаті квартплати та житлово-комунальних послуг для членів ОСББ зберігаються.
Боржники отримують можливість використання за згодою членів ОСББ свого трудового внеску (не маєш грошей – зроби що-небудь корисне для будинку) замість квартплати.
Важливо: новостворене ОСББ не повинно відповідати за борги мешканців будинку, які залишились у них перед ЖЕКом.

Перевага №2. Поліпшення якості послуг
При створенні ОСББ існує реальний господар свого майна, на даний момент його немає. Там, де мешканці відчувають себе власником свого будинку і прибудинкової території значно зростає шанобливе ставлення до свого майна.
ОСББ приймає будинок на свій баланс і самостійно здійснює експлуатацію будинку або самостійно визначає експлуатаційну організацію.
Оскільки ОСББ самостійно визначає виконавців основних житлових послуг шляхом укладення прямих договорів, то відповідно кожен його окремий мешканець контролює якість робіт.
Якщо ж якість виконання певних робіт не задовольняє мешканців ОСББ, тоді договір із виконавцями розривається та укладається із іншою експлуатаційною організацією. Тобто, при наданні послуг ОСББ ця організація зацікавлена у якіснішій роботі. Оскільки конкуренція на ринку управління нерухомістю зростає, відповідно ОСББ може легко укласти угоду із іншою фірмою чи приватною особою.
ОСББ — це відсутність проблем з отриманням необхідних довідок, оформлення документів на отримання субсидій, прийняття документів на видачу паспортів, на реєстрацію (прописку) тощо. Голова ОСББ має право завіряти довіреності на отримання пенсій, представлення інтересів тощо.

Перевага № 3. ОСББ самостійно планує кошторис утримання та планування ремонтних робіт будинку
Ми маємо зрозуміти, що створивши ОСББ, всі платежі мешканців будинку і доходи від використання загального майна поступають на розрахунковий рахунок ОСББ та витрачаються на обслуговування і ремонт виключно нашого будинку згідно затвердженого на загальних зборах кошторису витрат.
А на даний момент платежі поступають на рахунок ЖЕКу, який витрачає наші кошти на потреби інших будинків.
ОСББ самостійно займається плануванням робіт, необхідних для якісного утримання будинку та прибудинкової території, визначає кошторис утримання будинку та на загальних зборах встановлює розмір внесків його мешканців.

Перевага № 4 Прозорість і контроль
Члени ОСББ мають можливість здійснювати контроль за фінансово-господарською діяльністю об’єднання за допомогою ревізійної комісії або самостійно.
Кожен мешканець будинку може приймати участь в управлінні будинком шляхом голосування на загальних зборах або через обрання до органів управління (на посаду члена правління чи голови ОСББ).
Мешканці ОСББ знають, за що вони платять гроші, їх важче обманути. Якщо ж правління намагатиметься це робити — його можна переобрати, натомість ЖЕК не переобереш.
На сьогодні ми поняття не маємо за що ми платимо і куди розподіляються наші кошти.

Перевага № 5. Благоустрій прибудинкової території
Поки що ми маємо затори і «пробки» біля наших під’їздів щодня, зранку і ввечері. Не можливо не тільки спокійно припаркуватися, щоб вивантажити речі, а взагалі страшно вийти на дорогу і самому і нашим дітям, тому, що деякі водії їдуть з такою швидкістю, наче вони на трасі, а не в житловій зоні.
Після реєстрації ОСББ проводиться безкоштовна приватизація прибудинкової території. Цю прибудинкову територію у свою власність може отримати тільки ОСББ, у той час, як власники квартир — співвласники будинку, такої можливості не мають. Таким чином, ми зможемо використовувати прибудинкову територію для здійснення господарської діяльності. Прибудинкову територію можна буде огородити парканом, обмежити рух транспорту (поставивши, наприклад, шлагбаум), створити місця для паркування автомобілів мешканців, і взагалі зробити благоустрій території, не гірший ніж мають наші будинки-сусіди (наприклад, по вул. Драгоманова,12; 6;8; 12-А)..
Адже, створюється організаційна структура, яка здатна вирішувати загальні проблеми мешканців будинку, відстоювати наші інтереси та права в органах державної влади, стосунках з іншими юридичними особами, а також виступати позивачем у суді.
ОСББ отримує захист від ущільнення забудови і справляє вплив на забудову мікрорайону (якщо ділянка, що виділяється під забудову, прилягає до прибудинкової території ОСББ, відповідно ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» та ст. 18 Закону України «Про планування та забудову територій» ОСББ є юридичною особою, з якою має бути узгоджено будь-яке будівництво на ній).

Перевага № 5. Ремонт будинку
Перший капітальний ремонт будинку після створення в ньому ОСББ здійснюється бюджетним коштом. Тож після утворення об’єднання мешканці не залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами, що накопичувалися роками.
Нашому будинку вже 6 років. Зовсім не за горами той час, коли і наш будинок вже не назвеш новим. Поступово будинок зношується і потребує проведення відповідних ремонтних робіт.
Кошти, які виділить держава ми зможемо витратити на загальне утеплення фасадів будинку, на заміну дверей у під’їздах, що виходять на сходи. Такі заходи зроблять наш будинок теплозберігаючим, а відповідно ми будемо мати можливість економити тепло і менше за нього платити.

Перевага №7. Підвищення вартості квартир в даному будинку при продажі
Охайний, чистий, ніби щойно після ремонту під’їзд багатоквартирного будинку, у вікнах чистенькі шибки, викладена плиткою підлога, на кожному поверсі сходової клітки стоїть світловий датчик руху, котрий включає світло, щойно зафіксує якийсь рух, вазони з квітами на першому поверсі,охайний і чистий, завжди працюючий ліфт, дитячий майданчик у дворі, квіткові клумби під вікнами, акуратно припарковані автомобілі — ви подумали, що це мрія; ні — це звична картинка для будь-якого Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. В такому будинку кожен бажав би придбати житло.



http://dragomanova.kiev.ua/blog/2011/12/7_prichin_pochemu_cleduet_sozdat_v_nashem_dome_osbb/

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ