- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 21 січня 2017 р.

Що думають про децентралізацію п’ять найбільших міст України – опитування (інфографіка)

Громади Києва, Одеси, Дніпра, Харкова та Львова висловили думку з приводу реформи місцевого самоврядування.
Громадяни переконані в тому, що децентралізація збільшить місцеві бюджети та не вплине на освітні й медичні заклади.
Соціологічне опитування, яке проводив Інститут «Республіка» у співпраці з дослідницькою компанією «Active Group», охопило по 1600 респондентів з кожного міста. Мета – визначення рівня обізнаності громадян про децентралізацію.

Мешканці мали відповісти на єдине запитання: «Що на Вашу думку принесе реформа місцевого самоврядування вашій громаді?» за 9-ма критеріями. Респондентам дозволялось обрати до 3-х відповідей. Похибка у межах 2,2 % -2,5 %.
Отже, 27 % киян вважають, що реформа збільшить місцевий бюджет. Такої ж думки 41,4% одеситів, 54,4 % дніпрян, 36,6% харківчан та 36,5 % львів’ян. Про зменшення грошових надходжень міркують 14,4 % жителів Києва, 11,6 % Одеси, 9,7 % Дніпра 4,8% Харкова та 9,2 % Львова.
Що ж до критерію про збільшення та зменшення впливу мешканців на владу, то результати розприділилися наступним чином (лише по одному місту): столиця — 23,9 % та 14 % відповідно; південь – 23,2 % та 12,3 %; центр – 19,6 % та 4,9 %; північний схід – 19,2 % та 6,9 %; захід – 23,7 % за збільшення впливу та 7,3 % відповіли про зменшення.
У зв’язку з проведенням процесу децентралізації постійні дискусії виникають навколо освітніх та медичних закладів. Тому, інтерв’юери не могли не дізнатися думку громадян з приводу створення та закриття шкіл і лікарень. Таким чином, 15,2 % киян сподіваються на створення нових закладів та 10,9 % висловлюють побоювання щодо їх закриття. Відповідно одесити– 27,1 % та 12,7 %; дніпряни – 13,6 % проти 7,5 %; харків’яни – 16,4 % та 3,7 %; львів’яни – 9,9 % думають про відкриття нових шкіл і лікарень та 5,6 % про їх закриття.
Важливим критерієм для оцінки реформи є надія на покращення життя населених пунктів. Проте, 23,8 % мешканців Києва, 19,8 % Одеси, 17,3 % Дніпра, 28,6 % Харкова та 17,7 % Львова вважають, що децентралізація нічого не змінить.
Крім цього, зазначимо, що 14 % киян, 14,7 % одеситів, 5,3 % дніпрян, 12, 8 % харків’ян та 10,3 % львів’ян узагалі нічого не знають і не цікавляться реформою місцевого самоврядування. Хоча, 13,1 %, 6,7 %, 1,9 %, 16,7 % та 17,3 % респондентів відповідноволіють знати про реформу більше.
Примітка. Результати соцопитування репрезентативні лише для 5 названих українських міст – Києва, Одеси, Дніпра, Харкова та Львова.




Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ