- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 23 травня 2015 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШВЕЦІЮ

Швеція – холодна скандинавська країна з приголомшливою історією і культурою. Відомо, що ця країна є однією з найбагатших і найрозвиненіших країн світу. Однак, як Швеція зуміла цього досягти? Більше подробиць в матеріалі: Місцеве самоврядування: Королівство Швеція


1.  Швеція – незалежна країна Північної Європи. Назва держави перекладається як «країна свеїв».
2.  Шведки воліють заводити дитину у віці 30 років. Згідно з офіційною статистикою, це найбільший вік у Європі. Однією з головних причин є бажання жінок досягти успіху в бізнесі або піднятися вище по кар’єрних сходах, перш ніж заводити дитину, – цікавий факт.
3.  На даний момент в Швеції працює більше 10 ядерних реакторів.
4.  Швеція зберігала нейтралітет під час Першої і Другої світової війни.
5.  Цікавий факт: у країні не дуже популярна «професія» домогосподарки, тому що більше 75% матерів незабаром після народження дитини виходять на роботу.
6.  Предками сучасних шведів були вікінги – войовничий і хоробрий народ. Шведські вікінги здійснювали морські походи в інші країни заради наживи і пошуку нових територій.
7.  Цікавий факт: найбільш популярними видами спорту у Швеції є футбол і хокей. Національна збірна з хокею виграла золоту медаль на зимових Олімпійських іграх 2006 року. Футбольна збірна стабільно виступає на найбільших світових чемпіонатах.
8.  Швеція може похвалитися найбільшою кількістю фаст-фуд ресторанів Макдональдс в Європі.
9.  Цікавий факт: найбільш популярним шведським сувеніром є дорожній знак, що попереджає про можливості зустрітися з лосем на дорозі. Щороку величезна кількість цих знаків крадеться зі шведських залізниць.
10.    В Швеції проживає понад 300 000 людей з прізвищем Карлсон.
11.              Робітничий клас Швеції щорічно отримує 34-денну відпустку. За цим показником країна займає третє місце в світі. Більше тільки в Італії та Фінляндії, – цікавийий факт.
12.              Середній вік студентів Швеції становить рекордні 25.4 року!
13.              Цікавий факт: середня тривалість життя складає 80 років! У жінок – 83,4 роки, а у чоловіків 78.7 років. Багато в чому це пов’язано з відмінною екологією і спокійним, розміреним життям.
14.              90% населення Швеції зосереджено в південному регіоні країни.
15.              До флори і фауни в Швеції ставляться дуже бережно і, наприклад, за вбивство горобця Вам можуть дати до 6 місяців виправних робіт, – цікавий факт.
16.              У Швеції не прийнято після закінчення школи відразу вступати до ВНЗ. Як правило, випускники спочатку починають жити окремо, йдуть працювати, а через кілька років тільки йдуть в університет.
17.              Державний устрій – конституційна монархія.
18.              Цікавий факт: так званий «Шведський стіл» почав активно використовуватися понад століття тому. Відомо, що шведи не дуже люблять церемонитися з оформленням і подаванням страв для своїх гостей, тому і придумали такий спосіб подачі їжі. До того ж це істотно збільшило час для спілкування.
19.              Столицею і найбільшим містом Швеції є Стокгольм. Населення міста становить 871 тис. осіб. Стокгольм також є культурною столицею і економічним центром країни. Назва міста перекладається як «острів в затоці», – цікавий факт.
20.              Площа країни становить майже 500 тис. км2
21.              Автомобільні крісла для дітей вперше з’явилися в Швеції в 60-х роках XX століття.
22.              Цікавий факт: протягом 60 років з 1850 по 1910 рік більше 1 млн. шведів мігрувало в США.
23.              Символ «@» Швеції називається «хобот» чи «слон».
24.              Населення Швеції становить понад 9.5 млн. чоловік.
25.              У Швеції пройшов перший перепис населення. Це було в далекому 1749 році, – цікавий факт.
26.              Перший у світі крижаний готель був побудований недалеко від села Jukkasjärvi в районі Кіруна. Це була одна з найбільш незвичайних визначних пам’яток Швеції, на презентацію якої прибула рекордна кількість туристів.
27.              Цікавий факт: понад 70% населення є прихильниками лютеранської церкви, понад 20% – атеїсти. Також у країні налічується понад 300 тис. мусульман.
28.              Неофіційно є два різновиди шведської мови: простий і ускладнений. Як правило, ускладненою формою мови користується не більше 25% населення. Якщо Ви у своїй промові на шведській мові будете використаннявать «складні» слова, типу «суб’єкт», «інтерпретація», «презумпція» і подібні, то Вас вважатимуть дуже ерудованою і розумною людиною.
29.              Цікавий факт: Швеція має найвищий відсоток персональних комп’ютерів на душу населення в Європі.
30.              Офіційною валютою є шведська крона.
31.              Швеція – одна з найщедріших країн світу. Ось уже кілька років поспіль пожертви бідним країнам перевищують 1% від ВВП. Це абсолютний світовий рекорд, – цікавий факт.
32.              Швеція дала світу такі поп-групи Abba, The Cardigans, Roxette, Ace Of Base, а також безліч інших виконавців.
33.              Астрономічні лінзи для телескопа були винайдені в Швеції.
34.              Цікавий факт: шведські вчені та письменники за всю історію вручення ставали лауреатами Нобелівської премії 30 разів!
35.              42% парламентаріїв Швеції – жінки! Це світовий рекорд за кількістю жінок-законодавців.
36.              У 1862 році Швеція стала першою країною, де виборче право на місцевих виборах уявлялося заміжнім жінкам, – цікавий факт.
37.              У Швеції прийнятий закон, завдяки якому до 2025 року країна повністю відмовиться від бензину і перейде на біопаливо.
38.              Цікавий факт: шведські винахідники отримали патентів більше, ніж винахідники будь-якої іншої країни Європи.
39.              Середньостатистичний житель Швеції в середньому вживає до 6 чашок кави в день!


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ