- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 30 квітня 2016 р.

АНАТОЛІЙ КОВАЛЬОВ: ЧОМУ БОЯТЬСЯ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ


Цікаві у Біблії є слова від Луки:
«Уважайте на себе! Коли провиниться твій брат, докори йому, а коли він покається, то вибач йому».


Мене звинувачують, що когось образив на зборах в Лащовій 12 квітня цього року, сказавши  «язва».  Коли людина вибачається, навіть невинна,  то вона  стає сильнішою.  А та, що несправедливо звинувачує  - грішить, слабшає та втрачає. Тому я прошу вибачення, якщо чимось завинив. Пробачаю і тих, хто звинувачує.  Я міг би виправдовуватися, адже я не звертався, і не казав нікому персонально: «Ви – язва!» ( іноді словосполучення «От язва!»  просто висловлюють емоційний стан людини в певній ситуації і зовсім не відносяться до конкретних осіб).  Не розумію, чому дехто  взяв це у свій адрес? Може тому, що в народі говорять:  «На злодієві і шапка горить»?..
Тепер про самі збори. Я зовсім не розумію, чому дехто так боялися зборів, що навіть по 50 гривень людям давали і відговоряли, щоб ті на збори не йшли. Але люди від грошей відмовлялися, не продавалися, а на збори прийшло стільки, як ніколи. Стояли навіть на проході.
 Перешкодити задуманому не вдалося. На зібранні затвердили Статут Територіальної громади села Лащова, вибрали громадських представників, створена Територіальна громада села Лащова.  Відбулося це на основі Конституції України. Ще раз, для декого, цитую статті, які ніхто не скасовував і вони  діють сьогодні:  
Конституція України. Стаття 140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.
Стаття 143. Територіальні громади села… безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.
Громаду села вже «дістало», тому вирішили здійснити контроль, використавши конституційне право безпосередності. Та не там то було! Біля десятка осіб до зборів та  на самих зборах всіма способами  старалися перешкодити і не допустити, щоб громадяни  могли здійснювати ті дії, що записані в Конституції. А коли землевпоряднику запропонували повідомити громаді інформацію про використання земель, то вона сказала: «Перед ким я маю доповідати?»
Шановна, вищого органу на селі як збори територіальної громади – немає. Його рішення повинні виконувати всі. А ті посадові особи, які не будуть виконувати – будуть цією ж громадою звільнені. Ті депутати, які не будуть виконувати своїх обов’язків - будуть громадою відкликані. Так гласить закон! І тому не буде такого більше, що хтось цинічно заявлятиме: «Кому я  повинна доповідати?». Будете доповідати. І не лише тому, що це виконання посадових обов’язків, а й тому, що всі службовці живуть із податків громадян. Вони, по закону, служать громаді і цій громаді підзвітні. Перечитайте, будь ласка, закон і свої обов’язки.
А то виходить, що насправді ці слуги народу нехтують законодавство України, щось собі придумали і вирішили, що їм все дозволено. Тому вони, обійшовши чергу   працівників соціальної сфери на земельні ділянки, виділили землю своїм дітям, які проживають у Черкасах, Києві, перебувають на заробітках в Москві, ховаються від служби в українській армії. Після виходу в 2004 році відповідного Закону України про наділ землі до 2 га сільським працівникам соціальної сфери – всі сільські ради виділили землю своїм людям. Не виділили до цих пір лише в Лащовій. І це  негайно потрібно виправити!
 Не можна так. Я зовсім не розумію боязні щодо контролю  роботи місцевої влади  з боку громади. Громада не забирає ваших обов’язків та отримання зарплати за їх виконання. Працюйте нормально, працюйте на людей і для людей і все буде гаразд.
Я не можу по-іншому поступати. Допомагати громаді у використанні нею свого законного права буду завжди: як житель Лащової, як депутат Тальнівської районної ради і просто як людина, яка розуміється на цих речах і не хоче, щоб народ було попрано. До речі, допомагатиму не лише Лащівській громаді, а й громадам інших сіл. Консультацію можуть дати юристи району, зокрема Пилипенко О.Ф. та інші.
Створений громадою Лащови  Комітет громадських представників, який виступатиме від імені громади в період між зборами, найближчим часом  проведе ревізію земель. Потім розпочнемо аналіз використання бюджету за останні 5 років. Ставтеся до цього спокійно. Варто розуміти, що це повне право територіальної громади, бо бюджет – то кровні кошти людей, які вони надають державі (у тому числі й для утримання чиновників) у вигляді сплати податків.
Особлива роль територіальної громади в період «добровільного» об’єднання громад. Так як 60% ПДФО обіцяють залишати в громаді, то доцільно, щоб землекористувачами були особи, які проживають та зареєстровані в даному селі.
Пізніше, коли налагодиться нормальна робота, може статися так, що зникне потреба в  громадському контролі, а активність громад набере іншого якіснішого рівня.

Анатолій Ковальов



Матеріал одержано на e-mail: svf2011@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ