- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 6 червня 2016 р.

В чому різниця між будинковим комітетом (ОСН) і об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)?

Що таке будинковий комітет (ОСН)?
        Будинковий комітет - це орган самоорганізації населення (ОСН), створений, відповідно до Закону України «Про органи самоорганізації населення», на території багатоквартирного будинку або кількох таких будинків.

Також його діяльність регламентується Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положенням про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженим Постановою Верховної Ради України від 17.12.1993 р. № 3748-ХІІ, та місцевими нормативними документами, якщо такі існують (зазвичай - статутом територіальної громади міста).
ОСН (крім будинкових - це ще й вуличні та квартальні комітети, комітети мікрорайону) входять до системи місцевого самоврядування, інакше кажучи, є своєрідними представницькими органами влади на своєму мікрорівні - чи то будинку, чи то вулиці, чи то кварталу, чи то мікрорайону. Проте самостійність ОСН є обмеженою тим, що дозвіл на його створення дає відповідна місцева рада.
Таким чином, будинковий комітет - це специфічний орган влади, який представляє усіх, хто мешкає в ньому (співвласників та не співвласників квартир), але не має прямих повноважень управляти будинком, як ОСББ, а має делеговані функції управління будинком, разом з бюджетними надходженнями та має прямі повноваження контролю за якістю житлово-комунальні послуг. Будинковий комітет може бути  юридичною особою.

Що таке об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)?
         Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм спільним майном. Тобто ОСББ створюється на основі права сумісної власності і представляє лише співвласників нерухомості, щоб вирішувати - хто обслуговуватиме будинок, яка буде квартплата, кому здавати в оренду нежитлові приміщення тощо.
         При цьому важливо розуміти, що об'єднання співвласників несе лише управлінські повноваження, а не стає власником будинку в цілому. Співвласниками будинку - як з ОСББ, так і без ОСББ - як були, так і залишаються власники квартир, якщо тільки своє право власності вони провели через державну реєстрацію.

        Створювати будинковий комітет (ОСН) чи об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - залежить від тих завдань, які мешканці ставлять перед собою. Якщо мова йде про захист прав спільній власності співласників, управління будинком і контролем за якісним постачанням житлово-комунальних послуг, то краще утворювати будинклвий комітет.
        Якщо, встає питання про управління спільною власністю, обслуговування та технічне утримання будинка, то краще створювати ОСББ, але питання захисту і можливої втрати права спільної власності і власної квартири заплишається відкритим.
        Проте суспільний контроль з боку будинкового комітету - це не тільки контроль, а і ефективне управління своєю власністю в разі реєстрації будинкового комітету, як юридичної особи. Такий статус будинкового комітету дозволить виконувати не тільки адміністративні функції, а і буди значно зближеним до спільного управління співвласниками будинку свого спільного майна, і сприяти вирішувані господарських питань для технічного утримання будинка.
        Є маленька, але потужна різниця між будинковим комітетом, чи то ОСББ. На відміну від будинкового комітету ОСББ має право на ведення господарської діяльності. Але одночасно з'являється і відповідальність за будинок, скинути яку на когось вже не вийде. Така обставина може привести до банкрутства ОСББ і втрати права сумісної власності, або право на власність квартири. На відміну від ОСББ будинковий комітет може здійснювтва, або через ним створені господарські структури, не виводячи будинок з житлового фонду міста. Будинковий комітет на законних підставах використовує міський бюджет для утримання будинка, а ОСББ цього не може. Засновники ОСББ, утримання будинку здійснюють за власний рахунок.

          Якщо наразі Ви не готові взяти одразу на себе таку відповідальність за управлінням свого майна у формі ОСББ, то створивши будинковий комітет, використовуючи міський бюджет, ви навчитесь спільно керувати своїм спільним майном, без будь-якої загрози її втрати.
           І саме головне, питання, як реалізувати своє право на землю під будинком та навколо нього, буде вірішеним при створені будинкового комітету, за рахунок бюджетних коштів, а ні за рахунок власних коштів у разі створення ОСББ, без державної реєстрації прибудинкової території.
          До 01.07.2016 року створити ОСББ або найняти управителя, якщо цього не станеться, то міська влада надасть свого за конкурсом управителя. Щоб такого не сталося, найкращім рішенням є те, що створюється будинковий комітет, де можливе обрання управителя із його складу або створення у будинку споживчого кооперативу, як своєрідна альтернатива ОСББ, з найбільш захищеними можливостями управління і утримання будинком.

Порівняльна таблиця функціональних можливостей між ОСН і ОСББ

Організаційно-правова форма юридичної особи
Орган самоорганізації населення
Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку
Нормативно-правова база
Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»,
Закон України «Про органи самоорганізації населення»
Закон України «Про приватизацію державного житлового фонду»,
Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будин­ку»
Сфера взаємин
Місцеве самоврядування
Майнова
Мета створення
Представництво інтересів мешканців.
Участь жителів у вирішенні питань місцевого значення, зокрема, контроль за якістю надання житлово-комунальних послуг.
Представництво інтересів співвласників.
Управління своїм власним майном.
Членство

Право юридичної
особи
Право на господарську
діяльність
Право делегувати
повноваження місцевої ради
Фінансування з
місцевих бюджетів

Ліквідація                        
Всі особи, що зареєстровані на відповідній території
У випадку реєстрації

Немає


Можливо


Можливо у межах спеціальних програм, і делегування повноважень місцевих рад
За рішенням ради, створення об’єднання співвласників (товариства) співвласників багатоквартирного будинку, і тощо
Тільки власники житлових та нежитлових приміщень
Завжди

Має


Можливо тільки у випадку питання субсидій

Немає


відчуження житлового комплексу за рішенням суду, придбання  однією  особою  всіх   приміщень   у житловому комплексі

Створимо безпечні і надійні умови управління спільним майном у багатоквартирному будинку !
Місцевий штаб по створенню умов розвитку самоорганізації населення у м. Дніпропетровську.

   Правозахисник  Юрій Калюжний

Матеріали по темі:

Як будинковий комітет може контролювати роботу підприємства з обслуговування житла?


Висновки щодо Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»


Як позначиться на правах власників квартир дія закону «Про ОСББ» (порівняльна таблиця)


Правовий статус будинкового комітету (ОСНу)


Навіщо нам потрібен будинковий комітет (ОСН)?


Возможно ли создание объединение совладельцев многоквартирного дома (ОСМД) без потери права собственности на собственную квартиру?


ОСМД или ОСН? Сравнение функций и возможностей (формат листовки на русском)


ОСББ чи ОСН? Порівняння функцій та можливостей (формат листівки українською)


СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТЬ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

















Читайте також: ЗМІНИТИ СИСТЕМУ, А НЕ СТВОРЮВАТИ ФЕЙКОВІ ОСББ…

1 коментар:

  1. Яка чудова брехня стосовно СОББ і зокрема, що " .. що об'єднання співвласників несе лише управлінські повноваження, а не стає власником будинку в цілому" Не вводьте людей в оману
    і дуже уважно вивчіть документи які подає "керівник" ОСББ і зокрема Форму № 1 реєстраційної картки затвердженою наказом МЮУ від 02.11.2015р. № 2140/5. Хто стає кінцевим бенефіціарним власником майна ОСББ ? ОСББ за цим законом то пастка для громади.

    ВідповістиВидалити

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ