- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділю, 5 червня 2016 р.

Навіщо нам потрібен будинковий комітет (ОСН)?

          Приватизував свою квартиру у багатоквартирному будинку, кожний власник цієї квартири стає співвласником цього багатоквартирного будинку. Це, означає, що власниками будівлі є усі власники квартир, а тому требо забути легенду про те, що ні би то "нам належить лише повітря між стінами, а державі – будинок".

         Ми – власники квартир – є співвласниками багатоквартирного будинку!
        А тому маємо законні підстави для управління і керуванням своїм спільним майном. Для здійснення цієї мети більш нам підійде створення органу самоорганізації – це будинковий комітет.
         Будинковий комітет — це орган самоорганізації населення (ОСН), створений, відповідно до Закону України «Про органи самоорганізації населення», на території багатоквартирного будинку або кількох таких будинків.
         Будинковий комітет діє на підставі Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи самоорганізації населення», та нормативно правових актів та рішень Центральних органів влади, відповідних органів місцевого самоврядування, рішень місцевого    референдуму,    статутів    територіальних    громад, розпоряджень  сільського,  селищного,  міського   голови,   голови районної у місті ради, виданих у межах своїх повноважень, положень про органи самоорганізації населення, рішень зборів (конференції) жителів за місцем проживання, які їх обрали.
         Будинковий комітет — це специфічний орган влади, який представляє інтереси всіх мешканців, які проживають у будинку, має свої і делеговані повноваження управління, а також виконує деякі інші адміністративні функції. Будинковий комітет може бути як повноцінною юридичною особою, так і легалізованим шляхом повідомлення.
         Будинковий комітет — це перший крок не тільки на шляху самоорганізації, а і на початку  реформування в цілому всієї системи надання послуг у житлово-комунальній сфері.
         Будинковий комітет – це  початок проведення децентралізації місцевої влади. Місцеві виконкоми повністю віддають у керування співвласників багатоквартирного будинку їх спільну власність. Гроші на утримання будинку знаходяться у представницькому органі власників будинку. Мешканці будинку самостійно вирішують їх використання на утримання будинку та прибудинкової території.
         Будинковий комітет – це територіальна громада свого або кількох багатоквартирних будинків, зі своєю часткою земельної дільниці, від загальної земельної площі територіальної громади міста. 
         Будинковий комітет – це громадський орган по боротьби з корупцією у житлово-комунальній сфері та у громадському суспільстві.
         Будинковий комітет, допомагає кожному власнику квартири зберегти свою власність, створити належні безпечні умови реалізації цього права у межах будинку, управляти своїм спільним майном і вирішувати самостійно умови оренди приміщень, що є не житловими.
         Будинковий комітет, як представник співвласників будинку приймає участь у вирішені питанні про виведення житлового приміщення у не житлове. Одержує орендну платню на свій рахунок.
         Будинковий комітет, приймає участь у розробці місцевих соціально-економічних програм, та представляє інтереси мешканців будинку у органах місцевої влади.
         Будинковий комітет, здійснює контроль за якістю наданих житлово-комунальних послуг, а також контроль за якістю проведених у цих будинках ремонтних робіт.
         Будинковий комітет, організовує на добровільних засадах участь населення у здійсненні заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, проведення робіт з благоустрою.
         Будинковий комітет, організовує допомогу громадянам, похилого віку, інвалідам, сім'ям     загиблих воїнів, партизанів та військовослужбовців, малозабезпеченим та багатодітним  сім'ям, а також  самотнім  громадянам,  дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, вносити  пропозиції  з  цих  питань  до органів місцевого самоврядування.
         Будинковий комітет приймає участь разом з власниками приміщень, або виконує рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо відключення від централізованого опалення і встановлення індивідуального опалення.
        Будинковий комітет сприяє депутатам відповідних місцевих рад в організації їх зустрічей з виборцями,  прийому  громадян  і  проведенні  іншої роботи у виборчих округах, тощо.
Сільська,  селищна,  міська,  районна у місті рада   передає   органу самоорганізації   населення
відповідні кошти,  а також матеріально-технічні та  інші  ресурси, необхідні для реалізації власних повноважень, здійснює контроль за їх виконанням.
        Сільська,  селищна,  міська,  районна  у  місті рада може додатково наділяти частиною своїх повноважень орган   самоорганізації  населення  з  одночасною  передачею  йому додаткових  коштів,  а  також   матеріально-технічних   та   інших ресурсів,  необхідних  для  здійснення  цих повноважень,  здійснює контроль за їх виконанням.
        Будинковий комітет за рішенням своїх зборів (конференції) може відмовитися від додаткових повноважень, якщо вони не будуть забезпеченими відповідними фінансами та майном з місцевого бюджету, а також  прийняти рішення про фінансування діяльності голови і секретаря будинкового комітету з місцевого бюджету.
        Фінансовою  основою  діяльності   будинкового комітету є кошти відповідного місцевого бюджету, які надаються для здійснення наданих йому повноважень.
        Будинковий комітет приймає участь у вирішені питань щодо поточного ремонту будинку та проведення капітального його ремонту, а також може займатися питаннями безоплатного відведення земельної ділянки навколо їх будинку.
        З метою виконання своїх власних повноважень, будинковий комітет, проводить заходи щодо врегулювання договірних відносин з виконавцями житлово-комунальних послуг, зменшення дебіторської заборгованості і виконання графіку ремонтних робіт виконавцями послуг.
        Будинковий комітет може представляти інтереси співвласників багатоквартирного будинку під час проведення конкурсу по визначенню виконавця послуг, або створити умови про визначення виконавця послуг, який буде надавати мешканцям будинку відповідні послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Якщо, визначений виконавець послуг, не виконує договірні умови, то будинковий комітет буде сприяти співвласникам будинку скасуванню договірних відносин з таким виконавцем.
        Будинковий комітет сприяє, на підставі своїх власних повноважень, проведенню щомісяця перерахування вартості послуги. Ці заходи будуть зменшувати витрати родинних бюджетів.
        Будинковий комітет має повноваження від співвласників багатоквартирного будинку укладати щомісяця акти про виконання робіт з виконавцями житлово-комунальних послуг. Акти про виконання робіт і Акти претензії, що були складені по факту кількісних і якісних показників наданих послуг, будуть сприяти зниженню щомісячної вартості житлово-комунальних послуг.
       Будинковий комітет, не зважаючи на труднощі його створення і подальшої діяльності, має потужні можливості у проведені організації щодо управління і керування спільної власності мешканців будинку, накопиченню необхідних для технічного утримання і проведення капітального ремонту будинку бюджетних, сторонніх і власних коштів.  Тому, будинковий комітет – є необхідною потребою для захисту своїх прав і свобод, як співвласників будинку.  

       Створимо разом необхідний будинковий комітет у вашому будинку !
                               Місцевий штаб по створенню умов розвитку самоорганізації населення у м. Дніпропетровську

Матеріали по темі:

Возможно ли создание объединение совладельцев многоквартирного дома (ОСМД) без потери права собственности на собственную квартиру?


ОСМД или ОСН? Сравнение функций и возможностей (формат листовки на русском)


ОСББ чи ОСН? Порівняння функцій та можливостей (формат листівки українською)


СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТЬ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

















Читайте також: ЗМІНИТИ СИСТЕМУ, А НЕ СТВОРЮВАТИ ФЕЙКОВІ ОСББ…

1 коментар:

  1. Я не міг би закрити свій перший дім без містера Педро! Педро та його команда зробили все для мене в цій транзакції. Він легко впорався з моїм дуже стислим часом роботи і завжди був доступний для мене, коли я мав запитання (а у мене їх було багато), навіть коли він був далеко від офісу, що я дуже ціную! Він і його команда впоралися з багатьма сварками в останню хвилину з продавцем і невтомно працювали, щоб переконатися, що я можу закритися до закінчення терміну дії договору оренди (і моєї допомоги на перший внесок). Пан Педро — надзвичайно обізнаний кредитний спеціаліст, ввічливий і терплячий. Я переглянув кілька пропозицій щодо нерухомості перед моєю остаточною покупкою, і Педро був поруч, щоб допомогти з кожною з них, часто координуючи з моїм агентом за лаштунками. Я відчував підтримку протягом усього процесу. Завдяки Педро та невтомним зусиллям його команди я тепер гордий власник будинку! Я б закликав вас розглянути Педро та його кредитну компанію для будь-якого виду позики.

    # Автокредит

    # Житловий кредит

    # Бізнес позика

    # Особистий кредит



    Пропозиція позики пана Педро

    Електронна пошта- pedroloanss@gmail.com.

    Повідомлення WhatsApp: +1 863 231 0632

    ВідповістиВидалити

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ