- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 22 травня 2015 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО НОРВЕГІЮ

Ця стаття написана спеціально для того, щоб кожен міг ознайомитися з далекою і холодною Норвегією. Ви дізнаєтеся не тільки про пам’ятки, культуру та традиції, а й про цікаві і навіть дивовижні факти Норвегії! Детально про місцеве самоврядування цієї скандинавської країни у матеріалі: Місцеве самоврядування Норвегії 


1.  Офіційна назва: “Королівство Норвегія”.
2.  У Норвегії не прийнято посміхатися і розмовляти з незнайомими людьми в громадському транспорті. Якщо так зробите, то навколишні приймуть це за грубу і некультурну поведінку, – цікавий факт.
3.  Норвегія – унітарна держава з формою правління конституційна монархія.
4.  Цікавий факт: населення країни складає більше 5 млн. людей, що робить її однією з найменш населених країн Європи.
5.  Середня густота населення Норвегії складає 16 осіб/км2.
6.  Цікаво знати, що 85% населення країни зосереджено в Південному і Східному регіоні. При цьому 80% становить міське населення, – цікавий факт.
7.  Якщо Вас зупинили за водіння в нетверезому стані, то Вас чекає тюремне ув’язнення на термін до 30 днів і позбавлення водійських прав на 1 рік.
8.  Улюбленим продуктом харчування норвежців є коричневий сир “бруност”.
9.  Цікавий факт: до приходу християнства (995 рік) в Норвегії поклонялися язичницьким богам Одину й Тору.
10.    У середині XIV століття Чума (Чорна смерть) вбила більше третини населення Норвегії!
11.    Цікавий факт: штраф і покарання за зберігання наркотиків на порядок нижче перевищення швидкості або їзди в нетверезому стані.
12.    Більшість норвежців беруть 4-тижневу відпустку в літній час і їдуть в теплі країни. На цей період безліч магазинів, кафе, театрів і музеїв закриваються, а життя в більшості великих містах сповільнюється. Якщо Ви турист і приїхали в Осло або інші містаНорвегії в цей період, то Вам просто нікуди буде піти, – цікавий факт.
13.              Норвегія – одна з небагатьох країн світу, де офіційно дозволено полювання на китів.
14.              Цікавий факт: вважається, що назва «Норвегія» означає «Шлях на Північ».
15.              За даними Британської Енциклопедії, норвежці читають більше, ніж будь-яка інша нація.
16.              Курйозний факт: жителі Норвегії двічі на референдумі голосували проти вступу в ЄС, однак це не завадило їм впровадити у своє законодавство більше директив ЄС, ніж деякі члени європейського співтовариства.
17.              Для виготовлення мила використовується просочена лугом риба лютефіск.
18.              Відомий факт: Норвегія є одним з найбільших видобувачів нафти у світі. Однак ціни на газ для місцевого населення є одними з найвищих у світі!
19.              Норвегія вважається найбільш мирною і безпечною країною світу. – цікавий факт.
20.              Найкрасивішою природною пам’яткою є фьорд (морська затока) Гейрангер-фьорд.
21.              Незвичайний факт про Норвегію: у неділю не працює жоден продуктовий магазин, однак це не проблема, адже на кожній автозаправної станції є спеціальний продуктовий відділ.
22.              Норвегія займає перше місце в світі за рівнем свободи преси, а також 4-е місце за рівнем підтримки демократії з 150 аналізованих країн.
23.              Цікавий факт про Норвегію: 38% населення країни мають вищу освіту. Це найвищий показник у Європі!
24.              Середня тривалість життя в Норвегії становить 80 років! Чоловіки в середньому живуть 76.5, а жінки 83.4 року.
25.              У період з 2001 по 2011 рік Норвегія 9 років очолювала світовий рейтинг за індексом людського розвитку, – цікавий факт.
26.              Норвегія може похвалитися 3 лауреатами Нобелівської премії. До того ж, в Осло щорічно проходить церемонія вручення премії миру.
27.              Осло – столиця і найбільше місто Норвегії. Населення міста становить понад 613 тис. осіб. Більше 30% населення – приїжджі з країн, що розвиваються, – цікавий факт.
28.              Офіційна статистика свідчить, що Осло є найдорожчим містом Європи!
29.              Цікавий факт: 98,5% електроенергії Норвегії виробляється на гідроелектростанціях.
30.              Нафту і природний газ становить 57% норвезької економіки і третина податкових надходжень.
31.              У 2011 році Норвегія була п’ятим за величиною експортером нафти в світі, випередивши Кувейт, Нігерію, Канаду і Сполучені Штати. Також країна є третім найбільшим експортером природного газу в світі після Росії і Канади, – цікавий факт.
32.              Норвезькі спортсмени – абсолютні лідери в медальному заліку на Зимових Олімпійських іграх.

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ