- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 1 червня 2015 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛАТВІЮ

Детально про місцеве самоврядування в матеріалі: Місцеве самоврядування в Латвії 


1.  Площа країни становить лише 64 589 км2. За цим показником Латвія займає 122 місце у світі. Незважаючи на невеликі розміри, понад 40% території покрито лісами. Саме тому країна користується величезною популярністю серед любителів активного відпочинку і пікніків.
2.  Латвія є однією із трьох країн Балтії, включаючи Естонію та Литву. Балтія – регіон, назва якого походить від Балтійського моря, яка омиває ці землі.
3.  Цікавий факт: більшість населення не дуже добре відносяться до російського населення у зв’язку з історичними подіями XX століття.
4.  Рига – столиця, найбільше місто і туристичний центр країни. Чисельність населення становить 700 тис. осіб. Старе місто Риги внесене у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Місто називають одним з найкрасивіших в Європі. В архітектурі переважає стиль модерн.
5.  Ризький замок – найвідоміша пам’ятка Латвії. Він був побудований для лицарів Лівонського ордена в далекому 1330 році. В даний час, Ризький замок є офіційним будинком президента Латвії, – цікавий факт.
6.  Аглонська базиліка – найбільший духовний центр та паломництва в Латвії.
7.  Населення Латвії становить понад 2,2 млн. осіб. Близько 30% – російське населення.
8.  Вільгельм Оствальд – латвієць і просто всесвітньо відомий вчений, лауреат Нобелівської премії з хімії 1909 року.
9.  Цікавий факт: більше 40 000 латишів було депортовано протягом російської окупації Латвії у 1941 році і післявоєнної радянської окупації Латвії.
10.              Податок на тютюнові вироби становить 80% від вартості!
11.              Щорічно Латвію відвідує понад 1.5 млн. туристів з усього світу. З року в рік туристична індустрія збільшує доходи приблизно на 15%, що є одним з найкращих показників у Європі, – цікавий факт.
12.              1 травня 2004 року Латвія поряд з 8 іншими країнами стала членом великої європейської сім’ї.
13.              З екологічної безпеки Латвія займає 2-е місце в світі!
14.              Латвія була однією з найбільш динамічних економік Європи до кризи 2008 року.
15.              Цікавий факт: в країні немає офіційної релігії, однак більшість віруючого населення складають лютерани. Східний регіон Латвії населений переважно росіянами, тому там поширено православ’я.
16.              Рига славиться кращими в Європі пам’ятками в стилі модерн.
17.              Лат – офіційна валюта Латвії. Один лат ділиться на 100 сантимів. Валюта прив’язана до євро і коштує приблизно 1.4 євро. Цікаво знати, що лат – найстабільніша пострадянська валюта. Вона не підавалась девальвації понад 12 років, – цікавий факт.
18.              Латвію було приєднано до складу Радянського союзу в 1940 році внаслідок окупації.
19.              Більшість населення зайняте в сфері послуг. До того ж ця галузь економіки становить 70% ВВП країни.
20.              Цікавий факт: Латвія проголосила незалежність від СРСР у 1991 році.
21.              В країні дуже високий рівень грамотності серед дорослого населення: 99.8% здобули середню освіту.
22.              Середня тривалість життя у чоловіків становить близько 77 років, а у жінок 82 роки.
23.              Латвійська – державна мова Латвії. Широко поширена російська. У 2012 навіть проводили референдум про надання російської мови статусу другої державної, однак 75% населення проголосувало проти, – цікавий факт.
24.              Найбільш популярними видами спорту є хокей і баскетбол.
25.              Латвійський прапор є одним з найстаріших у світі. Перші згадки про нього з’явилися в 13 столітті.
26.              Цікавий факт: Латвія може похвалитися великими покладами природних ресурсів: вапняк, торф, доломіт і бурштин.

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ