- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 15 листопада 2017 р.

Суд не повернув Покрову зайняту підприємцем землю, визнавши міськраду фіктивною, а мера – посадовцем без повноважень (додано)

 (додано останні два абзаци)
Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області залишив без розгляду позовну заяву Покровської міськради (колишнє Орджонікідзе) до підприємця про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. Про це написала газета «Місто Нікополь» з посиланням на повідомлення мера м. Покров Олександра Шаповала у Фейсбук та рішення суду від 31 жовтня.

Згідно з матеріалами справи, у 2009 році відповідач – Володимир Новицький – купив у ВАТ «Автомобіліст» павільйон столової загальною площею 143,9 кв м, яка була розташована у місті Орджонікідзе по вул. Уральська, 1. У 2016 році підприємець зареєстрував столову.
Рік тому Покровська міськрада виявила, що відповідач до набуття права власності самовільно зайняв ділянку, яка примикає до павільйону столової, та розпочав на ній самочинне будівництво. Комісія, яка була створена міським головою, встановила, що підприємець зайняв землю площею 501 кв м. На ній незаконно були збудовані пекарня та магазин продовольчих товарів.
Міськрада вважає, що відповідач повинен звільнити ділянку та за свій рахунок привести її до стану, придатного для використання за цільовим призначенням.
Втім суд встановив, що юридична особа Покровська міська рада (код ЄДРПОУ 34081234) є фіктивною юридичною особою і не є належним позивачем.  Суддя Вадим Томаш звернув увагу, що Покровська міськрада була утворена у травні 2017 року. Втім, відсутні документ/протокол/рішення загальних зборів територіальної громади, статут територіальної громади, Держакт на землю громади, перелік рухомого, нерухомого майна, землі, які належить громаді Покров, а межі міста не визначені.
Крім того, суд встановив, що Покровська міська рада створена у неконституційний спосіб, вона не має рахунків в банку та не зареєстрована в управлінні Держказначейської служби України у м. Покров, міський голова Шаповал не має належних повноважень, а працівники міськради офіційно не оформлені. Враховуючи також, що Покровська міська рада не сплатила судовий збір, суд залишив без розгляду її позовну заяву.
«У нас в зв’язку з цим виникло маленьке питання, А у кого тоді міський суд в особі судової адміністрації орендував будинок по вул. Торгова, 37, куди творець наведеного опусу ходить на роботу? У «фіктивного юридичної особи»? Яким чином автор цієї постанови і його колеги допускають до участі в суді представників неіснуючих органів влади? За дорученням міського голови без повноважень? Як взагалі існує місто при таких загадкових обставинах? Може, його немає?», – написав мер Шаповал, який також зазначив, що міськрада оскаржить це рішення в апеляційному суді.
Підприємець Володимир Новицький є також головним редактором газети «Нове місто». На сайті видання повідомляється, що Новицький з червня 2016 року просить міськраду виділити йому землю поруч зі столовою.
У квітні 2017 року Покровська міськрада відмовила підприємцю у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду орієнтовною площею 1771 кв м по вул. Уральська, 1 та зобов’язала його за власний рахунок привести самовільно зайняті ділянки комунальної власності у придатний для використання стан та знести будинки навколо столової. У червні Залізничний райсуд м. Львова скасував це рішення та зобов’язав міськраду у місячний термін розглянути питання щодо надання Новицькому дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для обслуговування нерухомого майна по вул. Уральська, 1. З рішенням суду першої інстанції погодилась апеляція. Наразі справа розглядається в касації.


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ