- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 17 січня 2017 р.

Прийде час відповідати за антиконституційну децентралізацію

   Прийде час і багато хто з них (теперішніх слуг диявола), заслуховуючи вирок народного трибуналу, тремтячи від страху, відхрещуватимуться або «ліпитимуть відмазки», що не усвідомлюючи всього ступіню відповідальності, перед законом і «єдиним джерелом влади в країні», брали під козирок і виконували злочинний наказ вищого керівництва, - але нас ці аргументи і доводи, не переконають. Конституцію мають виконувати всі, без виключень!

   Відповідно до статті 19. Основного закону правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   Згідно з положеннями статті 68. кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.
   Ми продовжуємо збирати і занотовувати інформацію про децентралізаторів-антиконституційників («благо», її не бракує).
   Пропонуємо увазі читачів інтерв’ю з чиновником (головою Дніпрооблради), який приймає активну участь в антиконституційних адміністративно-територіальних спотвореннях територіального устрою України:

ІНТЕРВ’Ю З ГЛІБОМ ПРИГУНОВИМ: ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ В ДНІПРОПЕТРВОСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА СОЦІАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ-2017
— Глібе Олександровичу, ви не раз називали децентралізацію найбільш успішною реформою. Чому?
— Зараз ми лідери з впровадження децентралізації. На сьогоднішній день створено 16 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Ще в 18-ти у грудні пройшли вибори голів громад, і вони перебувають у стадії створення.
Децентралізація, що втілюється в життя за ініціативи Президента України, дала громадам на місцях нові ресурси й можливості для розвитку. Реформа насамперед припускає фінансову самостійність. Тобто громади самі вирішують, як розпоряджатися своїми грошима й майном.
Важливо розуміти, що зараз на місцях залишаються значні суми коштів — це частина акцизного збору й 60% найважливішого податку на доходи фізичних осіб (ГЩФО). Ці надходження поповнюють бюджети громад. А значить, громади зацікавлені в тому, щоб створювалися нові робочі місця, з яких будуть платитися податки, щоб приходили інвестори, розвивалася інфраструктура — сфера торгівлі, послуг тощо.
За цей рік у деяких наших громадах бюджет виріс у 4—5 разів. Це дозволяє ОТГ вирішувати багато соціально значимих питань. Активно ведеться ремонт доріг, вуличного освітлення, модернізація дитячих садків і шкіл. Це і є прямий і зрозумілий для людей результат децентралізації, показник її успіху.
Досягнення багатьох створених громад стають прикладом для більш інтенсивного об’єднання інших громад.
Упевнений, що в цьому році ми закінчимо створення ОТТ в області й, крім іншого, позбудемося такої управлінської ланки, як райони.
— Дніпропетровщина одна з перших у країні прийняла обласний бюджет. Які важливі для людей моменти в ньому відображено?
— Бюджет 2017-го року — соціальний. У ньому забезпечені всі найважливіші саме для людей статті витрат.
У цілому він становив майже 14 мільярдів гривень. Це на 19,2% більше, ніж у 2016 році. У тому числі бюджет розвитку — 935,9 мільйона гривень.
У першу чергу кошти будуть спрямовані на розвиток територій області. Будуть профінансовані проекти і програми, які забезпечать найбільший економічний або соціальний ефект. Це ремонт доріг, природоохоронні заходи, будівництво й реконструкція шкіл, дитсадків, об’єктів водопостачання, лікарень, придбання сучасного медичного устаткування.
Наведу конкретні цифри. Понад 150 мільйонів гривень направляємо на капітальний ремонт житлового фонду, програми енергозбереження, реконструкцію водопровідно-каналізаційного господарства.
Ще 282,5 мільйона піде на ремонт доріг в області.
Передбачено й кошти, що забезпечать зростання мінімальної заробітної плати працівникам бюджетних установ. Із січня 2017 року вона виросла до 3,2 тисячі гривень. Усі професійно-технічні навчальні заклади регіону (крім Дніпра й сільських районів) будуть утримуватися за кошти обласного бюджету.
Це важливо. Не менш актуальний і контроль за раціональним використанням цих коштів. Пам’ятаєте, як говорила Маргарет Тетчер? Все це гроші платників податків. І це теж – один з головних пріоритетів депутатів чинного скликання, наголошує Гліб Пригунов.
Інтерв’ю підготовлено спеціально для газети “Зоря”
Текст: Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ