- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 23 травня 2015 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГЕЛЬСІНКІ (ФІНЛЯНДІЯ)

Про досвід Фінляндії в матеріалі: Місцеве самоврядування у Фінляндії 


1.Хельсінкі – столиця і найбільше місто Фінляндії.
2.Розташоване воно на березі Фінської затоки Балтійського моря. Це найбільш густонаселений мегаполіс в країні.

3.Цікавий факт: населення Гельсінкі зростає з кожним роком на 5-8 тис. людей! На даний момент тут проживаэ понад 580 тис. Місто також є одним з найбільш малонаселених столиць Європи. Воно займає друге місце після Брюсселя, населення якого складає всього 150 тис. чоловік!
4.Гельсінкі було засновано в 1550 році шведським королем Густавом. Перша назва міста була «Гельсінгфорс» і вона досі використовується в офіційній документації.
5.Цікавий факт: Гельсінкі є центром освіти, науки, культури, бізнесу та державного управління.
6.Столиця Фінляндії тягнеться вздовж північного берега Фінської затоки. Складається вона з 300 островів, пов’язаних між собою безліччю мостів.
7.Цікавий факт: за багатовікову історію в Гельсінкі з’явилися десятки цікавих пам’яток, які з кожним роком залучають все більше туристів з усього світу. Цікаво знати, що Гельсінкі володіє найбільш різноманітними пам’ятками популярними туристичними місцями серед усіх Скандинавських столиць!
8.Унікальною особливістю міста є той факт, що в невеликому центральному районі розташувалося 8 висококласних університетів і 6 технопарків.
9.Гельсінкі займає досить велику площу в 686 км2. Майже 500 км2 займає море, а суша всього 186 км2.
10.    Цікавий факт про населення: жінки складають 53.4% жителів Хельсінкі, а чоловіки відповідно 46.6%, при чому ці показники постійно змінюються через високу міграцію населення.
11.    Гельсінкі є найхолодшим містом в світі! Середньорічна температура не перевищує 0 градусів Цельсія, а 51 день сонце тут майже не світить!
12.    Цікавий факт: за рік в столиці Фінляндії нараховують близько 120 дощових днів.
13.    Клен і білка є символами міста.
14.    Гельсінкі розташований за 400 км на схід від Стокгольма (столиці Швеції), 300 км від Санкт-Петербурга і на 80 км на схід Талліна (Естонія).
15.    Цікавий факт: столичний регіон генерує близько третьої частини ВВП Фінляндії.
16.    Рівень ВВП на душу населення майже в 1,5 рази перевищують середні по країні, що робить Гельсінкі одним з найбагатших столиць Європи. Однак це не заважає їй бути однією з найдешевших європейських столиць. Ціни на товари у кілька разів менше за середньоєвропейські.
17.      Густота населення становить 2715 осіб/км2
18.      Цікавий факт: столиця Фінляндії найпівнічніша у світі.
19.      Місто забезпечується водою через найдовший у світі тунель, який проходить через гори!
20.      Майже 92% населення Гельсінкі розмовляють фінською мовою. Близько 6% на шведською, а решта 2% – тільки англійською, яка користується величезною популярністю, проте не є офіційною як фінська і шведська.
21.      Цікавий факт: Гельсінкі – єдине місто в Фінляндії, де є трамваї і метро!
22.      Містами-братами Гельсінкі є Київ і Сіракузи (США).
23.      Водопровідна вода в Гельсінкі настільки якісна, що її експортують в інші країни світу, прикладом є Саудівська Аравія, яка вже багато років купує воду у фінів – цікавий факт про Гельсінкі. Учені вже багато разів визнавали водопровідну воду столиці Фінляндії найчистішою в світі!
24.      Цікавий факт: за містом існує ряд правил, які потрібно виконувати всім водіям. Одним з найнезвичайніших вважається обов’язкове «ближнє світло». Це правило повинно виконуватися при будь-якій погоді, як вдень, так і вночі.
25.      Символом столиці є архітектурний ансамбль, розташований на Сенатській площі. Побудований він завдяки підтримці Імператора Олександра I.
26.      У Гельсінкі, як і у всій країні, діє закон, який визначає розмір штрафу за порушення правил дорожнього руху. Він безпосередньо залежить від вашої зарплати! Цікавий факт: був випадок, коли людина, яка заробляла 7 млн. євро виплатила штраф розміром 116 тис. євро!
27.      Місто є батьківщиною найбільшої компанії мобільних телефонів Nokia.
28.      Нещодавно Гельсінкі був названий світовою столицею дизайну за 2012 р.
29.      Фінляндія – єдина країна в світі, де транслюють новини латинською мовою.
30.      Спочатку Фінляндія і столиця входили до складу Швеції. У 1809 році вона стала автономним Великим князівством в російській імперії. У 1917 р. країна проголосила незалежність від Росії і стала республікою в 1919 р.
31.      У столиці річна норма опадів становить 709 мм


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ