- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 24 червня 2017 р.

Криворіжці вимагають встановлення в місті конституційного ладу

Днями група активістів зареєструвала в канцелярії виконкому Криворізької міськради «Вимоги про встановлення конституційного ладу на території адміністративно-територіальної одиниці м. Кривий Ріг» та «Попередження щодо затвердження статуту територіальної громади в м. Кривий Ріг». Документи адресовані Криворізькому міському голові Юрію Вілкулу. Аналогічні вимоги та попередження активістами було спрямовано також головам семи районних у місті рад.

За словами одного з активістів Дмитра Міхеєва, вдатися до такої процедури вони мусили у зв’язку з наміром міської влади затвердити у незаконний спосіб Статут Кривого Рогу. «Статут міста – це фактично наша мала Конституція, – говорить Дмитро, – тож обговорювати й ухвалювати його має вся міська громада – тобто територіальні громади семи міських районів, а не обмежене коло ніким не уповноважених на це осіб». Однак територіальних громад як таких, на думку активіста, в Кривому Розі на сьогодні просто не існує, оскільки в жодному з районів міста вони не були засновані мешканцями як юридичні особи публічного права. А відтак і колективних власників та розпорядників комунального майна, як це передбачено Конституцією та Законом України «Про місцеве самоврядування», в місті фактично немає. Тож виходить так, що й місцеві органи влади, які наразі розпоряджаються комунальною власністю та здійснюють управлінські функції на рівні районів і всього міста, не є легітимними.


Отже, попереджаючи про незаконність ухвалення Статуту Кривого Рогу у не передбачений Конституцією й чинним законодавством спосіб, активісти вимагають встановлення на території міста «конституційного ладу». Зокрема у зареєстрованих в канцелярії міськвиконкому Вимогах пропонується міському голові Вілкулу Ю.Г. розпустити суб'єкт господарської діяльності – юридична особа приватного права з назвою «Криворізька міська рада», утворена 21.05.1997 року без відповідного розпорядчого акту її засновника – територіальної громади» як особи-власника м. Кривий Ріг. Натомість згідно з законодавчими нормами реєстрації має бути утворений орган місцевого самоврядування «Криворізька міська рада» шляхом її заснування територіальною громадою як особою-власником м. Кривий Ріг. Для цього попередньо потрібно провести загальні збори членів територіальної громади, й утворивши таку юридичну особу публічного права як «територіальна громада м. Кривий Ріг», прийняти зрештою й сам Статут міста.
Ось така історія починається в Кривому Розі та в багатьох інших містах і селах України, мешканці яких нарешті усвідомили, що треба все ж таки брати владу на місцях у свої руки, як це й передбачено чинною Конституцією. На думку багатьох правників, саме шляхом перезаснування місцевих органів влади і держави в цілому та встановлення в ній конституційного ладу українці й можуть нарешті стати повноправними господарями своєї країни.

Джерело: День

3 коментарі:

  1. юридична особа складається виключно з юридичних та фізичних осіб згідно законодавства люди Ви що подуріли скільки вже ваз рабів в головах будуть водити медведчуки по граблях згідно конституції громадяни це ті ж самі фізособи раби які є власністю держави де держава надає і заберає громадянство

    ВідповістиВидалити
  2. Так само не конституційний спосіб утворилася Бобринецька міська рада,правонаступником якої є фейкова Бобринецька ОТГ.

    ВідповістиВидалити
  3. Хочу розібратись "юридична особа складається виключно з юридичних та фізичних осіб згідно законодавства" ... поясніть, чи надайте посилання, що почитати!!!

    Дякую

    ВідповістиВидалити

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ