- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 10 травня 2017 р.

Децентралізація: Обирали, щоб... відокремитись

Село Стольне на виборах щодо приєднання до Менської об’єднаної територіальної громади продемонструвало чи не найнижчу явку в області. Більшість стольненців, які прийшли на виборчі дільниці, поставили свої підписи під колективним зверненням про вихід із Менської ОТГ.

ПРО КОНФЛІКТ, який виник на ґрунті децентралізації, у цьому одному з найбільших і найдавніших сіл району газета писала не раз. Село з профіцитним бюджетом мільйон триста п’ятдесят тисяч гривень не хоче за власний рахунок утримувати армію чиновників, та ще й не своїх. Люди прагнуть жити своєю громадою без ставлеників від олігархів і латифундистів, самостійно розпоряджатися власними коштами та майном. Рішуча налаштованість громади на відокремлення змусила сільських депутатів скасувати рішення про входження до Менської об’єднаної територіальної громади, як передбачалося (було рекомендовано) раніше. З огляду на це селяни у Стольному й продемонстрували низьку явку. Якщо загалом у районі на виборах до Менської об’єднаної громади активність виборців досягала 58 відсотків, то тут проголосувало трохи більше як третина селян. Водночас при виході з дільниць активісти села збирали підписи за... вихід із Менської ОТГ і створення власної об’єднаної громади.
«Із 530 селян, які прийшли на виборчу дільницю, підписи за відокремлення від Мени поставили майже 300 чоловік, — інформує власник місцевого сільського підприємства ТОВ «Праця-Стольне» Андрій Пасічник. — Іще задовго до виборів під цим зверненням підписалося 874 стольненця».
Право на самостійність селяни налаштовані довести у суді. Невдовзі у райсуді має відбутися черговий судовий розгляд за позовом однієї з активісток. Місяцем раніше фактично він уже визнав правомірним останнє рішення сесії Стольненської сільської ради, яка під тиском селян скасувала попереднє — про входження до Менської ОТГ.
Селяни сподіваються на позитивне рішення судового спору, за результатами якого вони збираються утворити окрему від Мени об’єднану територіальну громаду. Стольненці налаштовані рішуче: у разі незадоволення їхніх вимог обіцяють звернутися до Європейського суду з прав людини.


Чернігівська область.

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ