- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 1 вересня 2016 р.

ОСББ мають одержати дозвіл на експлуатацію ліфтів

Управління Держпраці у Сумській області наголошує на тому, що для забезпечення експлуатації та обслуговування ліфтів при створенні ОСББ необхідно одержати дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зокрема ліфтів.

Значна доля ліфтового господарства  відноситься до житлового фонду та експлуатується об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). За даними департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради наразі в Сумах створено 173 ОСББ.
Відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (Закон) основна діяльність об’єднань полягає в забезпеченні прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном, утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних із діяльністю об’єднання.
Згідно зі ст. 4 Закону ОСББ може здійснювати свою господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів із фізичними чи юридичними особами. У випадку використання найманої праці об’єднання набуває статус роботодавця та відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону праці» повинно одержати дозвіл у відповідності до «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 №1107.
Іншим варіантом функціонування ОСББ є ведення господарської діяльності на громадських засадах та підписання договору на обслуговування ліфтів із організацією, яка має необхідні дозволи.
Також слід наголосити на необхідності перереєстрації ліфтів в Управлінні Держпраці у Сумській області.Згідно з п. 9.1.6 «Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів» (Правил) перереєстрація проводиться у випадку реконструкції, модернізації, якщо був складений новий паспорт ліфта, а також передачі у власність або експлуатацію  іншому  суб’єкту господарювання, що й відбувається при створенні ОСББ.
Для реєстрації згідно з п. 9.1.3 Правил суб’єкт господарювання, у власності або в користуванні якого є ліфти та який має намір їх експлуатувати, подає письмову заяву (додаток 3 Правил), паспорт  ліфта й акт його технічної готовності. У заяві ОСББ, що мають найману працю, зазначають відомості  про отриманий ними дозвіл  на  експлуатацію ліфтів, або додають копію договору з організацією, яка має такий дозвіл.
Таким чином із метою уникнення порушень законодавства з охорони праці ОСББ мають визначитися із способом ведення господарської діяльності з урахуванням необхідності одержання відповідних документів дозвільного характеру.


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ