- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 7 березня 2016 р.

ЩО ВПРОВАДЖУЮТЬ «ПІД СОУСОМ» ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Конституційна реформа. Це що, вперше в Україні?
Кожен день про це говорять. Мало не кожен “експерт” вирішив копнути цю тему. І дійшло до того, що дуже зайнятий державними справами Президент відволікся і записав окреме звернення, де запевнив, що реформа в нормі і його влаштовує. І ніякого особливого статусу для Донецької та Луганської областей там не має.


То насправді, яка ж мета цієї реформи? Що ховається за суперечками?

Передусім, під соусом децентралізації проводять закріплення вертикалі влади. Намісниками Президента на місцях тепер будуть не голови держадміністрацій, а префекти. А поняття державної адміністрації взагалі вилучається.
Наприклад, префекти зможуть зупиняти дію актів органів місцевого самоврядування.
“Стаття 144. Дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняє префект з одночасним зверненням до суду.”
По ідеї, це має відсікти бажання місцевих чиновників доїти дрібний бізнес та розподіляти власність громади направа та наліво за своїм бажанням. Більше того, Президент може взагалі призупинити повноваження територіальної громади та ввести ручне управління. “...Президент України зупиняє дію відповідного акта ..., тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого .”
Залишилось сподіватися на совість Президента, що він не буде підігрувати інтересам своїх ставленників, а захищати громаду. В разі чого, ми знаємо, як влаштовувати Майдан.

З іншого боку розширюються повноваження громад. До речі, що таке громада чи територіальна громада чітко не визначено, але сказано, що це є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального поділу держави. Іншими словами - це атоми, з яких складається територія. 
Стаття 133 натякає, що це питання можливо буде визначено законом. До речі, село не обов’язково буде мінімальною територіально-адміністративною одиницею, тобто громадою. То що тоді буде???

https://www.youtube.com/watch?v=sgz1h0o-3nI

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ