- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

Чи включається площа балкона до загальної площі квартири або нежитлового приміщення

Під час створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку й управління багатоквартирним будинком постає низка запитань.
Одне з них — як визначати кількість голосів, які має співвласник під час голосування?

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III (далі — Закон № 2866), кожен співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до часткизагальної площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника в загальній площі всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.
При цьому в п. 9 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII (далі — Закон № 417) прописано, що частка співвласника  частка, котра становить площу квартири та/або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.
Таким чином, аби визначити кількість голосів, що належать співвласнику, необхідно знати:
1.               саме загальну площу всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, а не «загальну площу будинку», бо, крім квартир і нежитлових приміщень, «загальна площа будинку» включає площу підсобних приміщень загального користування (у т.ч. допоміжних);
2.               загальну площу квартири чи нежитлового приміщення, що належать кожному зі співвласників.
Тобто в Законі № 417 та Законі № 2866 ідеться про загальну площу квартири чи нежитлового приміщення, але що таке загальна площа квартири або нежитлового приміщення та що вона включає?
Термін «загальна площа квартири» використовується в низці підзаконних актів (наказ Держкомстату України «Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-житлофонд (річна) «Житловий фонд» від 21.07.2008 р. № 251; наказ «Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна» від 24.05.2001 р. № 127; наказ Держкомстату України від 18.04.2005 р. № 95, Інструкція з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах; наказ Державного Комітету України з питань Житлово-Комунального Господарства «Про затвердження Методичних рекомендацій з питань технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна» від 05.09.2003 р. № 146 тощо), відповідно до яких загальна площа квартири визначається як сума площ усіх приміщень квартири, убудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами:
·                     для балконів і терас — 0,3;
·                     лоджій — 0,5;
·                     засклених балконів — 0,8;
·                     веранд, засклених лоджій і холодних комор — 1,0.
При цьому під квартирою мається на увазі житлове приміщення — внутрішня ізольована частина будівлі, відокремлена від інших суміжних приміщень стінами без прорізів або глухими перегородками, за наявності необхідних підсобних приміщень (кухні, туалету, ванної кімнати), а також яка має самостійний вихід на вулицю, двір, коридор загального користування чи сходову клітку.
Детальнішу відповідь на згадане питання можемо знайти в ДБН В.2.2-15-2005 «ЖИТЛОВІ БУДИНКИ. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ».
Відповідно до положень Додатка Б:
Балкон — виступаюча із площини стіни фасаду обгороджена площадка, що слугує для відпочинку влітку.
Квартира — комплекс взаємопов’язаних приміщень, використовуваних для проживання однієї сім’ї різного кількісного складу чи однієї людини, який включає (щонайменше): житлову (житлові) кімнату, кухню, ванну кімнату (душову), вбиральню (або суміщений санвузол), передпокій, комору чи вбудовану шафу.
При цьому загальна площа квартири — сумарна площа житлових і підсобних приміщень з урахуванням лоджій, балконів, веранд і терас, що враховуються з коефіцієнтом відповідно до Додатка В.
Згідно з положеннями Додатка В:
В.2 Загальну площу квартир визначають як суму площ усіх приміщень квартири, убудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами:
·                     для балконів і терас — 0,3;
·                     для лоджій — 0,5;
·                     засклених балконів — 0,8;
·                     веранд, засклених лоджій і холодних комор — 1,0.
Отже, до загальної площі квартири також включається площа балконів.
Щодо нежитлових приміщень, відповідно до ДБН В.2.2-15-2005 «ЖИТЛОВІ БУДИНКИ. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ»:
Нежитлове приміщення — приміщення в структурі житлового будинку, що не належить до житлового фонду. Воно є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин.
При цьому мається на увазі, що з урахуванням ст. 4 Житлового кодексу Української РСР від 30.06.1983 р., нежитлові приміщення в житлових будинках призначені для торговельних, побутових й інших потреб непромислового характеру.
Тому при обчисленні кількість голосів, які має співвласник під час голосування, необхідно зважати на загальну площу квартири чи нежитлових приміщень з урахуванням площі лоджій, балконів, веранд і терас.
Інформацію щодо:
·                     загальної площі квартири чи нежитлових приміщень можна отримати, переглянувши технічний паспорт на квартиру чи нежитлове приміщення, у якому вказуються загальна площа квартири чи нежитлового приміщення та її розмір;
·                     загальну площу квартир і нежитлових приміщень у будинку можна дізнатися з технічного паспорта на будинок, звернувшись до обслуговуючої організації.
Олена Жмуйданович,
Юрист

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ