- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 20 квітня 2016 р.

Самоорганізація в законі – на Громадському ТБ

У програмі “RE:ФОРМА” на Громадському ТБ розсказали, що таке органи самоорганізації населення і чому важливо змінити законодавство, яке регламентує їхнє створення та роботу.


Майже рік на розгляд в парламенті чекає законопроект №2466 “Про органи самоорганізації населення”. Саме він дає можливість людям напряму впливати та брати участь в місцевому самоврядуванні. Чинний документ, який мав би регулювати ці питання, — не працює через надто складні й застарілі процедури.

Що ж пропонується сьогодні?

Громадяни, що мешкають на одній території, а це може бути і будинок, і вулиця, і район міста, — мають право утворювати відповідні комітети самоорганізації. Рішення про їхнє створення ухвалює більшість населення, що там проживає.
Через такі Комітети люди й можуть: вносити зміни в місцеві програми культурного та соціально-економічного розвитку,  контролювати якість послуг та нараховані тарифи, збирати допомогу для соціально незахищених.

Місцева влада може передавати комітетам частину власних повноважень, виділяючи на це бюджетні кошти. Йдеться про будівельні роботи, благоустрій території, організацію масових заходів, управління комунальними підприємствами та соціальну допомогу.
Зі свого боку, комітети зобов’язані дотримуватися Конституції та законів. Слабке місце документу — за невиконання рішень місцевих рад комітет можуть розпустити без додаткових пояснень.
Олена Бойко, голова підкомітету Верховної Ради України з питань органів самоорганізації населення, сподівається, що депутати нарешті проголосують за цей законопроект.

«Реформа з децентралізації влади передбачає запровадження різних форм прямої чи партисипативної демократії. Але законодавча база для цього дуже застаріла. З усіх форм демократії прямої дії у нас популярні тільки мітинги, які, вибачте, але часто бувають проплаченими. А це не розвиток держави. Для розвитку потрібний суспільний діалог. Ми маємо визначити певні правила для того, щоб населення могло говорити про ті питання, які сьогодні є нагальними для них. Крім того, йдеться про ефективний контроль громади за благоустроєм і т д».


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ