- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 5 грудня 2015 р.

Територіальні громади та псевдо "децентралізація" (відео)

Освітній проект "Вільна школа" запрошує всіх бажаючих на лекцію правозахисника, а також теоретика та практика створення територіальних громад Ігора Гурняка.
приміщенні Соціального центру "Цитадель" Львів
https://vk.com/tsytadel


Шлях побудови справжнього місцевого самоврядування без державних бюрократів, а також детальніше зрозуміти, які наслідки матимуть зміни до Конституції з приводу децентралізації влади.
_____________________________________
Не можливо насильно насадити комусь самоуправління, це рівень свідомості та спільности єдиних цілей які викристалізовуються у реальній практиці, де є колективна праця на користь та добробут всієї громади.

Цікаво, що майже через чверть століття після поразки махновського руху справа з втіленням ідеї місцевого самоврядування одержала цікавий поворот. Відомий просвітитель того часу, вчитель і мовознавець Кость Бик, за підручником якого української мови навчались діти, по закінченні Другої світової війни, знавець Магдебурзького права недалекого історичного минулого, опрацював Концепцію незалежності міст. Він надіслав листи президенту США Трумену, Прем’єр-міністру Великобританії Уінстону Черчілю, Першому секретареві ЦК ВКП(б) Йосипу Сталіну з пропозицією провести в Гуляй-Полі Міжнародний конгрес незалежних міст.
Однак цьому задумові з відомих причин не судилося збутися, а сам автор був підданий репресіям.

Ще одна цікава цитата.
"Ми вас звільнили, – казали махновці приголомшеним мешканцям. – Тепер самоорганізовуйтеся". Мабуть, не вийшло. Самоврядування - це справа громади, а не окремих представників. Немає фактичної дієвої громади, немає самоврядування. Є певний різновид олірархічних моделей чи, може комусь ближче, олігополій.

Я зробив для себе висновок з прочитаного: самоорганізацію ззовні чи зверху реалізувати неможливо. Та ще й так, як це робиться. Тому вся ця "урядова децентралізація" - очевидний фарс, що завершиться нічим.

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ