- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 22 травня 2015 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШВЕЙЦАРІЮ

Швейцарія – багата європейська країна з однією із найбільш стабільних і процвітаючих світових економік. На початку XIX століття країна великими темпами почала розвиватися. Про місцеве самоврядування Швейцарії у матеріалі: Місцеве самоврядування: Швейцарська Конфедерація

Про секрети успіху в матеріалі: У чому причина успіху Швейцарії?


1.  Країна має класичний федеративний устрій, однак її офіційна назва «Швейцарська Конфедерація». Вона залишилося ще з часів XIII – XIX століть, коли Швейцарія дійсно була конфедерацією.
2.  Адміністративною одиницею країни є кантон, кожен з яких поділяється на комуни. Всього є 26 кантонів.
3.  Історія Швейцарії бере свій початок після об’єднання 4 кантонів, назва одного з яких (Швіц) і дало назву всій країні, – цікавий факт.
4.  Починаючи з 1499 року Швейцарія є вільною, незалежною країною (якщо не вважати 17-річну французьку окупацію 1798 року).
5.  Неймовірний факт про Швейцарію: після служби в армії кожен солдат може залишити собі табельну зброю!
6.  Держпрограма по боротьбі з наркоманією передбачає регулярну видачу доз, порцію їжі і місце для ночівлі. За підрахунками фахівців, це й ефективніше і дешевше, ніж вирішувати проблеми, які виникають в результаті злочинів.
7.  Цікавий факт: в Швейцарії замість нумерації будинків нумерують під’їзди, а на квартирах просто підписують прізвища мешканців.
8.  У військовому бункері відкрився спеціальний спартанський готель «0 зірок». Тут немає базових зручностей, а є тільки місце переночувати.
9.  В Женеві розташована європейська штаб-квартира Організації Об’єднаних Націй, а також десятків інших міжурядових і міжнародних організацій.
10.    У Швейцарії 4 офіційні мови: німецька (64% з безліччю діалектів), французька (20,4%), італійський (6,5%), ретороманська (<1%), – цікавий факт.
11.    Щоб не використовувати відразу 4 мови на офіційних документах, влада вирішили використовувати абревіатуру «СН», яка розшифровується як «Confoederatio Helvetica» – латинське написання «Швейцарська Конфедерація».
12.              Швейцарія традиційно дотримується політичного і військового нейтралітету, проте в 2002 все ж приєдналася до ООН і в 2005 до Шенгенської угоди.
13.              Цікавий факт: швейцарські міста регулярно займають перші місця в рейтингу кращих місць для життя. Цюріх, наприклад, регулярно посідає перше або друге місце у світових рейтингах. Женева і Берн у 2010 році зайняли друге і восьме місця відповідно. А самаШвейцарія 2005 році посіла друге місце в рейтингу кращих країн для життя з 111 країн-учасників.
14.              За станом на 2012 рік, Швейцарія займає друге місце в світі щодо середньої тривалості життя – 82.1 років! У чоловіків цей показник становить 80.0 років, а у жінок 84.2. Зазначимо, що світових лідерів по тривалості життя є Японія з середнім показником 82.6 років, – цікавий факт.
15.              Дивовижний факт Швейцарії: у Цюріху налічується більше 1200 фонтанів з кришталево чистою водою.
16.              Найвищою точкою країни є пік Дюфур. Його висота складає більше 4634 м над рівнем моря.
17.              Цікавий факт: у Швейцарії дуже жорсткі правила отримання громадянства. Для того, щоб стати повноцінним і рівноправних громадянином, треба прожити тут цілих 12 років.
18.              Більше 60% всієї електроенергії в Швейцарії виробляють гідроелектростанції.
19.              Швейцарці мають давню традицію годинникового мистецтва. Починаючи з 1755 року в Женеві з’явилися перші в світі виробники годинників, які зараз є визнаними лідерами виробництва брендових моделей, – цікавий факт.
20.              Швейцарець Патек Філіп винайшов наручні годинники в 1868 році.
21.              Щоб їздити на велосипеді будь-якою громадською дорогою, потрібно обов’язково застрахуватися.
22.              У середньому щорічна інфляція становить всього 1%!
23.              Цікавий факт: в Швейцарії дітей віддають до школи вже з 4 років. Діти вчаться лише 4 дні на тиждень, так як середа також є вихідним днем.
24.              На всій території країни після 21:00 алкогольні напої не продають.
25.              У Швейцарії діє обов’язкова служба в армії на 260 днів для всіх чоловіків. Однак від служби в збройних силах можна «відкосити», виплачуючи державі 3% заробітної плати, поки Вам не виповниться 30 років, – цікавий факт.
26.              Офіційною валютою є євро, а швейцарский франк (1 франк ~ 0.8 долара).
27.              Швейцарія має один з найнижчих рівнів злочинності у світі. На 100 000 чоловік було всього 0,5 вбивств з вогнепальної зброї.
28.              Іноземці складають близько 23 % населення країни.
29.              Цікавий факт: кількість літніх людей у Швейцарії зростає: у 2012 році підрахували, що 17% населення старше 65 років.
30.              Люди одружуються досить пізно: в середньому, чоловіки у 31,8 років, а жінки в 29,5 років. Відсоток розлучень становить близько 43 %.
31.              Середня народжуваність становить близько 1,5 дитини на одну жінку.
32.              Жінки не мали права голосувати на виборах федерального рівня аж до 1971 року, – цікавий факт.
33.              У 2013 році 86% дорослого населення у віці від 25 до 64 років мають диплом про закінчення середньої школи.
34.              У 2012 році кожен швейцарець у середньому випив 56,5 літрів пива і 36 літрів вина.
35.              Цікавий факт: понад 87 % населення сповідують християнство (42% – Римо-католиків, 35% – протестанти).
36.              18 швейцарських шоколадних компаній в 2012 році зробили 172 тис. тонн шоколаду!


Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ