- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 9 квітня 2015 р.

Територіальна громада - реальний власник

Перезавантаженя,- що це? 
Територіальна громада - повернення у минуле, чи надія на заможнє майбутнє 
Чи замислювався хтось із нас над тим, чому політики використовують майдани тільки в моменти зміни влади? Чому нас так часто колише вітер революцій? Ви скажете, що ми не задоволені рівнем життя, що людей більше ніж політиків, що кожен із нас має гарантовані права, свободи і обов`язки людини та громадянина, закріплені Конституцією України (розділ ІІ), або, що нам потрібно якесь перезавантаженя. Але мало хто з нас звертає увагу на загальні засади Основного закону. Тож, давайте разом  дамо відповідь на поставлене питання.
«Україна є республікою» - так визначає ст.5 Конституції України. Республіка походить від латинського res publica, що означає – «справа громади». Отже, Україна за формою державного правління - республіка і є справою громади. 
Громада - це спільне проживання громадян України на своїй території, пов`язаних спільною власністю та спільною працею. В Україні існує єдине громадянство (ст.4 Конституції). 
Документом, що підтверджує громадянство України (за ст.5 Закону України «Про громадянство України») є паспорт громадянина України. А громадяни України є власниками землі, її надр, атмосферного повітря та інших природних ресурсів, які знаходяться в межах території України (ст.ст. 13,14 Конституції України), ми є спільними власниками національного багатства України і на кожного громадянина України приходиться 1/46-мільонна частка цього національного багатства. Скажіть, будь ласка, хто з нас відчуває себе власником 1/46міл. частки національного багатства?... 
Громадянин походить від слова «громада», а Україна є республікою - справою громади. Таким чином, республіканський лад в Україні передбачає функціювання територіальної громади держави України, утвореної із територіальних громад - власників адміністративно-територіальних одиниць власності громадян України за Конституцією. Систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села (ст.133 Конституції України). Чи створені  територіальні громади у визначеній системі? Ні у своїй більшості, бо жодна, за виключенням 42 територіальних громад, що вже створені в Україні відповідно до Конституції, не заявила своє право на власність, що належить тій чи іншій адміністративно-територіальній громаді, закріплене реєстром власників. 
Якби ми створили територіальні громади і зареєстрували усю власність на громади, чи трощили б ми тоді так звані адмінбудівлі, чи пустили б до себе чужинців, що підбурюють до розколу, чи нехтували б своїм гарантованим правом місцевого самоврядування?... 
Тому настав час українцям використати конституційне право на пряме управління державою, що передбачене положенням ч.3.ст.5 Конституції України: «народ здійснює владу безпосередньо». Згідно ч.1.ст.144 Конституції України «Органи самоорганізації населення ... приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території». 
Створення територіальних громад - це і є механізм перезавантаженя влади, про яку заявляють політики, але не знають або не хочуть це робити. 
Ми не маємо жодного морального права перед загиблими на Майдані по ту чи іншу сторони барикад, перед своїми дітьми та майбутнім поколінням відмовлятися від захисту України та своїх конституційних прав на працю, охорону життя і здоров`я, освіту та гідні умови життя. Нам невідкладно необхідно взятися за створення територіальних громад. Тільки у такий спосіб ми можемо побудувати незалежне, вільне, справедливе суспільство, де не буде більше місця одноосібним рішенням і зловживанням владою. 
Шановні українці, давайте разом братися до відновлення конституційного ладу в Україні, починаючи з свого міста. Наша доля - в наших руках! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

- КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. -
- Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 19. Конституції України -

НАЙЦІКАВІШЕ В БЛОЗІ